Oorsprong en geschiedenis van de Australian Kelpie

Australian Kelpie in Holland

Bashyr, Indra & Numme (lying down)
Bashyr at wprk with sheep.
Bashyr, Indra & Numme.

Oorsprong en geschiedenis van de Australian Kelpie

 

 

Dit prachtige ras, de Australian Kelpie, is ontstaan uit twee geïmporteerde Black and Tan, kortharige collies met recht opstaande oren. Rond 1860 werden deze collies geïmporteerd door dhr. Elliot en dhr. Allen, van Geralda Station vlakbij Forbes in New South Wales.

Guinam & Bashyr

In een nest wat vlak na de aankomst van de honden in Australië geboren werd zaten verschillende black and Tan puppies en een rood pupje. Het rode pupje had veel weg van een vosje.

Vanuit Victoria kwam een teefje, ook van een collie, met de naam Kelpie (een Keltisch woord dat waterbron betekent). Kelpie werd gedekt door een van de pups van dhr. Elliot en dhr. Allen. Een van deze nakomelingen leek zoveel op haar moeder dat ook zij Kelpie werd genoemd.

 

In 1872, op de leeftijd van 12 maanden, werd Kelpie ingeschreven voor de eerste ‘Sheep dog trail’. De wedstrijd werd gehouden in Forbes, New South Wales. Kelpie won deze eerste trail met gemak. Nadat zij deze wedstrijd had gewonnen kwam er een grote vraag naar haar pups. Deze pups werden Kelpie’s genoemd.

Zo is de naam Kelpie geleidelijk ontstaan. Tegenwoordig is de naam officieel: Australian Kelpie.

 

Een van de meest beroemde Kelpies in Australië was een ‘smoke blue’ hond, genaamd Coil. Hij won de eerste ronde van de in 1898 in Sydney gehouden sheep dog trails met een maximum aantal punten. Die avond raakte coil betrokken bij een ongeluk met een paard en een cart. Een gebroken voorpoot hield hij eraan over. Zijn eigenaar, John Quinn (Cootamundra, New South Wales) spalkte zijn voorpoot. De volgende dag liep Coil op drie poten, de vierde sleepte hij voort.

Toch won Coil, tot ieders verbazing, wederom de wedstrijd, verzamelde het maximum aantal punten met een foutloos optreden. Coil´s moeder, Gay, won de Sydney Sheep Dog Trail twee jaar eerder.

Bashyr herding

Van deze honden stamt de huidige Australian Kelpie af. De Kelpie is vrij van de meest erfelijke afwijkingen zoals we die bij andere rassen kennen. De Kelpie is een Australische hond, gefokt voor de Australische condities, gehard, maar op een zachte, gevoelige wijze, trouw en gewillig in trainingen. Hij kan zich aanpassen aan de meest uiteenlopende omstandigheden.

 

De Australian Kelpie wordt nog steeds gebruikt bij het werken met schapen. Deze hond is voor de Australische schapenhouders wat de Border Collie is voor de Britse.

De Australian Kelpie staat er om bekend over de ruggen van de schapen te lopen om zo snel mogelijk aan de andere kant van de (grote) kudde te komen of om achtergebleven dieren terug te brengen.

De Kelpie is een zeer behendige en wendbare hond. Hierdoor is hij zeker geschikt voor behendigheid en flyball. Ook is hij heel alert en heeft een snel leervermogen wat van hem een uitstekende gehoorzaamheidshond maakt. De snelheid waarmee de Kelpie nieuwe dingen leert, is zowel zijn sterke als zijn zwakke punt: ongewenste gedragingen zijn ook zo aangeleerd!

De Kelpie heeft een zacht, gevoelig en aanhankelijk karakter. Tegelijkertijd is het een heel sociale, kindvriendelijke en aanhankelijke hond. Natuurlijk moet dit ras, net als andere rassen, goed gesocialiseerd worden.

 

Een Kelpie zit boordevol energie en de baas zal dan ook de nodige tijd en aandacht aan hem moeten besteden om dit in goede banen te leiden.

Copywrite D.N. Geerlings © All rights reserved.